lördag, augusti 21, 2010

Raw äppelpaj

Läget är bättre hos Gustafssons *peppar, peppar*. Siri klagar sällan över blåsor i munnen nu och är förhoppningsvis redo för förskolan på måndag. Hemi har fortfarande ont, men jag tror jag har knäckt gåtan. Min teori är att hon har ont i tanden där hon tidigare haft en rotspetsinflammation. Blir veterinärtids-bokning till veckan!

Markus har varit på företags-kick off och sovit borta en natt, men nu är ordningen återställd och det firade vi med min första raw food-dessert.

Inom raw food äter man mat tillredd av frukt, bär, grönsaker, frön, nötter, honung, kallpressade oljor med mera. Ingen råvara hettas upp till mer än cirka 40 grader, för att bevara alla näringsämnen.

Jag försöker hitta alternativa efterrätter utan mjöl/socker/mjölk och i dag gjorde jag och Siri en äppelpaj med deg av mandel, olja, dadlar, muskot, kanel, salt och lite honung. Och själva pajdegen är bland de godaste jag gjort!

Steg två var att mixa ihop äpple, banan, dadel och kanel till en slät kräm som jag bredde ovanpå. Sedan tunt skivade äpplen som dekoration. För en nybörjare som mig kändes den något "ofärdig" med äpplena på - men nästa gång tar jag bär i sista steget.

Och jag tror jag har hittat en ny favorit!

7 kommentarer:

Hanna sa...

Satt igårkväll och dräglade i Peace love and food av Renee V och drömde om allt från boveteburgare till just rawfoodefterrätter. Är sugen på att köpa hennes nya, har du den? Synd att inte mjölk får ingå, lät som att det hade varit gott med grädde till :) Kram kram

hanna igen sa...

å skönt att det äntligen verkar peka åt rätt håll såklart! Ser fram emot att ses nån dag!

Anonym sa...

Testade ditt recept men tog aprikoser istället för dadlar och satte blåbär och hallon på. Det blev mums!! Tack för inspirationen. Kram Sara

Mari sa...

Hanna, ser också fram emot att ses. Blir mysigt med middag snart! Apropå kakan fanns det recept på cashewgrädde till, men det krävde bättre framförhållning ; ) Spanade På Renees nya på Ica, den ser jättefin ut och mer användbar än den jag har! Kraaam.

Kul att du blev inspirerad, Sara! Det lät som du hittade ett bra alternativ! Ska testa vid tillfälle. Kram.

Anonym sa...

Hej!
Jag brukar förja din blogg. Jag har förstått att din dotter har gått på barndans. Jag söker med ljus och lykta efter kursstart under hösten barndans från ex 3 år. Det verkar som att dansstudion skall läggas ned. Var gick ni och vilka var arrangörer?
Hälsningar! Johanna

Mari sa...

Hej Johanna. Kul att du brukar kika in här!

Visst stämmer det att Siri gått barndans. Jag hade ingen aning om dansstudion, får kolla det på jobbet imorgon. Det var med dem vi dansade, om jag minns rätt. Piteå musik och dansskola verkar vara för äldre barn. Tror även träningsanläggningarna brukar ha dans för barn. Är lite osäker och ska själv kolla upp det närmare för Siri vill fortsätta dansa.

Det kanske finns någon annan som har tips?!

Hoppas du hittar något bra alternativ *och du får gärna tipsa om du gör det*.

Sköt om dig!

Johanna B sa...

Tack för ditt svar. Jag pratade med musik och dansskolan men de har bara barndans från 5 år vilket jag tycker är synd. En kollega på min kontorsplats är dramapedagog och pratar om att starta upp en knattedans under hösten. Jag återkommer med info om det när jag vet mer.
Om du får reda på ngt kan du maila mig: johanna@kreativexpo.se
Hälsningar Johanna