lördag, september 21, 2013

Morot


Den senaste tiden har jag alltjämt varit sugen på morötter. Siris från pallkragen är sedan länge uppätna, men innan de var slut kokade jag bland annat havregröt på bland annat  fiberhavregryn, riven morot, riven zucchini och äggvita. Gott, faktiskt.

En annan klassiker hemma får mig att tänka på morotspajen som tidigare serverades till lunch på kulturkaféet Krokodil.

I min version förgräddar man ett pajskal. Jag gör ofta på mandelmjöl, havregryn, smör och kesella, bland annat. Men man kan såklart göra även på vanligt mjöl, eller grahams för den delen.

Morotspaj

Fyllning:

1/2 kg finrivna morötter
1 hackad gul lök
5 cm hackad purjolök
5 dl creme fraiche
vegetarisk buljongtärning
salt och svartpeppar
smakrik riven ost

Så finriver man morötter, hackar en gul lök och lite purjo. Blandar med 5 dl creme fraiche, en vegetarisk buljongtärning, en riven vitlök, salt och peppar. Har man fetaost och soltorkade tomater kan de också åka med i röran.

Så häller man röran i pajskalet, toppar med smakrik riven ost och gräddar på 200 grader i ungefär trekvart. Minst lika god att värma på dagen efter.


Något annat som jag lagat hemma sista dagarna är två varianter av pannkaksrullar som påminner om smaken av morotskaka. Båda är goda, tycker jag.

Kanelrullar med vaniljfyllning och cream cheese-frosting

Pannkaksrullar:

1 dl havregryn
1 msk mandelmjöl
1 ägg
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö, sukrin eller kanske flytande honung
kardemumma
kanel
2 msk morotspuré eller äppelmos
3 msk mjölk

Fyllning:

150 g keso eller kesella
1 msk sötning
1 tsk kanel
vaniljpulver

Frosting:

1 msk Philadelphiaost
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
eller vaniljpulver och lite sötning

Blanda alla ingredienser till pannkaksrullarna och mixa med stavmixer till en slät smet. Stek i stekpanna med smör eller kokosfett, jag gör små pannkakor (cirka fem stycken).

Mixa ingredienserna till fyllningen med stavmixer. Jag tog hälften keso och hälften kesella.

Bred på fyllningen på pannkakorna, pudra över kanel och rulla ihop. Ställ i en form och bred / ringla över frostingen. Ät gärna lite ljumna.

Och så till sist en annan variant av pannkaksrulle.

Morotsrulle

Pannkaksrullen:

1 dl havregryn
1 ägg
2 äggvitor
1 msk stevia strö, sukrin eller flytande honung
1 tsk kanel
1 msk morotspuré - finns som barnmatsburk
2 msk mjölk
1 msk finriven morot

Fyllning:

75 g keso
75 g kesella
2 msk Philadelphiaost
lite sötning
vaniljpulver

Mixa ihop ingredienserna till pannkaksrullen, utom den finrivna moroten. Blanda i den och vändstek en stor pannkaka i stekpannan.

Mixa ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på pannkakan och rulla ihop.

Inga kommentarer: