lördag, mars 21, 2020

Det stora, alternativa hälsoinlägget


* * *
Siri blev sjuk strax innan sportlovet och det var en segdragen influensa. Efter första tidens klassiska febernedsättande tabletter och hostmedicin har jag gått över till mina huskurer.

För även om hon är frisk, så sitter hostan kvar.

Det absolut bästa har varit den gula löken. Den har revolutionerat de hostiga förnätterna. Men mer om den senare.

Det första jag tog till var mitt älskade silvervatten. Det sägs att det hjälper mot bakterier i ren form, men mot virus krävs sprit och citron. Jag blandade helt enkelt en silvergrogg och gav en tesked varannan timme. Hjälpte snabbt mot den röda och onda halsen.

Manukahonungen från Nya Zeeland är svindyr, men svinbra. Den upptäckte jag för ett tag sedan när Siri kraxade och kraxade. Hon var hos skolsystern men allt såg okej ut. Då köpte jag en burk och efter några dagar med en tesked honung i ljummet vatten var allt krax borta.

Jag har läst att manukahonung används som alternativ till antibiotika i vissa länder och på sjukhus i andra delar av världen används den på exempelvis brännsår.

- - - - -

Såhär skriver Kurera: "På senare år har även forskningen kunna påvisa de speciella egenskaperna hos Manukahonung. Man har i studier kunnat se att honungen verkar antibakteriellt, antiseptiskt, antioxidantiskt - och sårläkande. Bland annat är den antibakteriella komponenten methylglyoxal särskilt verksam, vilket gör att honungen effektivt motverkar bakteriebildningar och hjälper till att läka sår. Manukahonung har även visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid till exempel halsfluss och andra infektioner.
Honungen har visat kunna skydda mot omkring 80 olika sorters bakterier."

- - - - -

Viktigt att komma ihåg bara: Blandar man ut honung med vatten ska det inte vara varmare än 40 grader, för då förstörs många av de fina egenskaperna.

Jag har också köpt hem en bra c-vitamin. Den här från Holistic är i pulverform och blandas ut med vatten. Hjälper till att stärka immunförsvaret.

Såklart kokar jag också te på chaga och Pau D'Arco, men det är mer som en bonus : )

Men nu kommer vi till den oväntade och billiga stjärnan i showen. Den gula löken.

Det var en kväll när Siri hostade och hostade. Jag drog mig till minnes att det finns ett löktrick. Så jag tassade ner i pyjamas och skivade en gul lök. La den i en vid skål och hällde över kokande vatten så att det nästan täckte löken. Ställde den inte så ljuvligt doftande skålen vid hennes säng och på bara några minuter lugnade sig hostan och hon somnade.

Sedan dess har jag upprepat proceduren varje kväll och hostattackerna som alltid kommit när hon sovit en dryg timme är nu borta.

Det är magiskt så bra det har fungerat.

Har såklart googlat vidare och har kokat hostmedicin (som ska hjälpa till att lösa upp slem) på gul lök och senare blandat i citron och honung.

När jag frågade henne hur den smakade svarade hon att den var ok. "Smakar som skolans mat ungefär."

Hon är luttrad, min Siri.

Inga kommentarer: