onsdag, april 01, 2020

Experimenterar vidare


* * *
Det här bokomslaget är väl så långt ifrån man kan komma veganuari och andra veganska och vegetariska utmaningar.

Jag har följt Martina Johansson i några år nu och respekterar hennes kunskap. Har läst en av hennes böcker tidigare, men ser henne mest via fråga-svar-grejer på Instastories och via inlägg på hennes blogg.

Nu djupdyker jag i den senaste boken om ketogen kost. Jag känner mig som en forskarstudent som är vetgirig och bara vill ha mer och mer. Jag slukar information om vitaminer, olika typer av fett och hur det vi äter påverkar exempelvis autoimmuna sjukdomar. Vill stryka under, ringa in och googla vidare.

Den som har följt mig vet att jag gärna justerar hur jag äter. Springer jag mer vill jag gärna ha havregrynsgröt, men får jag ont i magen drar jag ner kolhydraterna rejält. Någon form av lchf-kost har jag ätit i rätt många år nu och någonstans är det nog där jag hör hemma.

Men nu gör jag ett test och äter mer ketogent. Det betyder att jag siktar på att varje måltid ska innehålla 80 energiprocent fett. Det låter galet men det är inte så att jag dricker gräddiga såser. Eftersom jag undviker grädde, kokosmjölk och sådant gäller det att hitta livsmedel som nästan är självbärande i fett.

Som en avokado och två ägg stekta i en rejäl klick smör.

Efter någon dag med ketogen kost har magen lugnat sig, jag får en annan energi, liksom en slags urkraft och jag är mätt och belåten mellan måltiderna och har inte alls samma behov av mellanmål.

Att springa är mycket tuffare innan kroppen växlat om till fettdrift, men det är okej. Att styrketräna går hur bra som helst, så jag kör pass som blandar hopprep med kroppsviktsövningar och kettlebells.

Och än en gång slås jag av insikten. Hur häftig kroppen är. Hur fantastiskt det är att känna hur den svarar på det jag väljer att stoppa i mig.

Det, om något, ger mig energi just nu.

Inga kommentarer: