onsdag, maj 16, 2018

Fyra från helgen + bästa rabarberreceptet


* * *
I lördags hade vi middagsbjudning.

Öppna fönster gav förnimmelse av sommar.


Siri klippte in några kvistar från rönnbärsträd och häggmispel.

Vi hade lite knytkalas och åt fröknäcke med het
kräftröra till förrätt, till varmrätt premiärgrillade vi älgfärs-
burgare som vi åt med majjo, bbqsås och cole slaw.
Till sist blev det paj på trädgårdens rabarber.


Innan dess hade jag varit ute och låtit benen jobba
i sexton kilometer. Konstig känsla att springa i shorts
och linne, då en del av sträckan gick på snö.

Det var härligt i alla fall. Beräknade lite fel, så jag var en bit
hemifrån när jag var klar. Markus hämtade mig med mer vatten,
känns nästan som jag behöver kunna ha med mig mer ut.

Körde med dubbla midjebälten. Ett för vatten och ett
för telefonen. Funkade rätt bra, men har varit öm på ryggen.
Kanske från vattenflaskorna?


Om söndagen arbetade vi i trädgården nästan hela dagen.
Vi pausade med rester på rabarberpajen. Det är en av de bästa
jag gjort, knäckig och krämig. Modifierade det här Ica-receptet.

- - - - - -

Knäckig rabarberpaj med ingefära

Ugn 200 grader

Pajdeg:

150 g smör
1 1/2 dl kokossocker
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl fibersirap
2 dl mandelmjöl
4 dl havregryn
1 msk riven ingefära

Fyllning:

500 g rabarber
1 dl sötströ
1 msk potatismjöl

Pajdeg: Smält smöret och rör samman
med resten av ingredienserna.

Fyllning: Ansa rabarbern och skär den i bitar.
Blanda socker och potatismjöl med rabarbern. Häll
den i en ugnssäker form. Fördela pajdegen ovanpå. 

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Jag satte en plåt över efter halva tiden,
så att den inte skulle bli för mörk.

Vår trädgårdsrabarber räckte inte hela vägen, så vi
skarvade med färska jordgubbar. Men redan nu tre dagar
senare skulle rabarbern räcka till en ny paj. Kanske till helgen!


Inga kommentarer: