När Markus fyllde år bakade jag och Siri en ljuvlig tårta. Jag, som inte är så förtjust i tårta, föll för beskrivningen: "Den här tårtan är fullkomligt livsfarlig. Jag är själv inte ett stort fan av maränger men den här knäcker. Smaken påminner om marängsviss men fräschare".
Leilas fantastiska tårta på fransk maräng
7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 l jordgubbar
1 näve bigarråer
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 l jordgubbar
1 näve bigarråer
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
10. Låt svalna helt.
11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
12. Strö över färska bär.
2 kommentarer:
Åh, vad det låter gott;D Christina
Den är fantastisk!! ; )
Skicka en kommentar