söndag, september 11, 2011

Barfotalöpning

Det var länge sedan jag blev så fängslad av en reportagebok. Christopher McDougalls klassiska bok om löpning är magisk på alla sätt och vis. Det är en sådan där bok som handlar om allt mellan löpning, uråldriga löparstammar, hälsporre, de stora problemen med uppbyggda skor, säregna personer och tusen andra underliga, fantastiska saker.


När jag läste antecknade jag sidnummer och memorerade för att skriva ett initierat inlägg. Men jag känner att det inte går att göra boken rättvisa. Jag hänvisar till baksidestexten med en rekommendation. Läs den!


...........



Christopher McDougalls hyllade Born to Run, en redan klassikerstämplad reportagebok värd att läsa långt utanför löparkretsar.

Löpning har på några år blivit Sveriges bredaste folkrörelse – de stora tävlings­loppen drar i dag nästan 500.000 startande. Christopher ­McDougalls internationella bästsäljare besvarar frågan alla löpare förr eller senare ­ställer sig: »Varför springer jag?«


I Born to Run jagar McDougall oförtröttligt efter svaret. Med hjälp av den bortglömda mexikanska löparstammen tarahumara, ­skofabrikörernas ­högteknologiska testlaboratorier och några av långdistansvärldens mest färgstarka profiler förstår han till sist varför människan är »född att springa«, och varför det mesta vi lärt oss om träning är helt felaktigt.

Born to Run har fått miljontals människor att springa annorlunda och de stora skoföretagen att tillverka en helt ny sorts löparskor. Men framför allt är Born to Run en underhållande berättelse med oförglömliga karaktärer. Boken har gjort succé även bland »vanliga« läsare och tillbringat månader på New York Times bästsäljarlista.

...........

I helgen har jag shoppat, fikat och ätit i Luleå tillammans med mor, syster och systers sambo. Jag har åkt åt motsatt håll, till Skellefteå, samma kväll för att äta på restaurang, mingla på ett event och hänga på Allstars (gigantiskt ställe!). I dag har jag och Siri, enligt hennes önskemål, varit på Krokodil-loppis, fikat på Wayne's och köpt en sjal till henne. Mysigt!

Nästa helg kräver annan motvikt. Hemmahelg utan större planer. Fönsterputsa klart, mysa, yoga och så är jag såklart sugen på ett springa. Ett riktigt långpass!

Inga kommentarer: