lördag, augusti 13, 2016

Kontrollerad brännskada för bättre hy


* * *
Det kan vara lite chockvarning på två bilder nedan. Jag känner det själv när jag ser på dem i efterhand, men när jag var inne i det så blev jag liksom lite blind för det hela.

Jag skrev dagbok om det hela i tidningen i våras, men jag tänkte att jag skulle berätta lite här också. Det handlar om hud och hudvård. Det hela började med att jag sedan några år tillbaka har jag varit torr i ansiktet.

Och då menar jag t-o-r-r.

Det kan tyckas som en världslig sak, men dels gör det ont när huden spricker bara man rör i den och dels är det trist när man som jag ändå gillar att känna sig fräsch.

Jag har provat det mesta. Serum, dyra hudvårdslinjer, äta mer fett, smörja med koksolja. You name it.

En dag förra vintern gick jag, på infall bara, till en företagare som sysslar med medicinsk hudvård.

Gjorde en hudanalys och fick veta att jag hade början till rosacea. Fick en behandlingsplan och gick hem med en påse produkter. Ansiktstvätt samt dag- och nattkräm.

För mig som sysslat med inpackningar och serum och krämer kändes det futtigt. Tvätta, smörja. Klart. Men jag kände skillnad. Snabbt.

Efter det gjorde jag två mildare fuktpeelingar på salongen och sedan var det dags för den stora dunderkuren.

En tca-peeling som fungerar som en kontrollerad brännskada för huden. Den går helt enkelt ut på att det yttersta hudlagret flagnar bort och fram får ett nytt, fräscht utan skador komma fram.

Proceduren tog ett tag, eftersom jag gjorde peelingen i omgångar, för att huden skulle klara det.


Första gången var jag nervös. Det kändes läskigt, men det gick bättre än väntat och gjorde inte lika ont som jag trodde.

Efteråt såg jag ut som en svullen röd tomat i ansiktet.


När det började läka ihop såg jag ut så här. Gammal flagad hud och så ny under.

Jag har gjort många intressanta reflektioner på vägen. 

Som att människor jag träffade, både privat och på jobbet, var så hänsynsfulla. 
Jag såg till exempel att barnen på min dotters skola tittade när vi var i kapprummet. De vet ju att jag inte brukar ha sår och röda flammor i ansiktet. Men ingen frågade.

När jag var i sociala sammanhang ville jag ursäkta mig. Ursäkta för att jag ser lite ofräsch ut. Det är intressant att reflektera kring. Varför skulle jag behöva be om ursäkt?

Som jag såg ut och som huden kändes gick det helt enkelt inte att sminka sig och att gå runt osminkad med små sårskorpor är en ny erfarenhet. Nyttigt.

Sedan blev det 'värre'. Folk började fråga vad som hänt. Om jag fått någon allergisk reaktion. Det var bara att gilla läget och förklara, men jag var glad att jag inte hade några restaurangbesök planerade.

Sedan började den-torra-huden-festen. Jag flagnade de luxe. Huden blir först mörk och sedan lossnar den i mindre sjok. 

En morgon när jag tvättade mig och smörjde in huden kände jag plötsligt hur mjukt ansiktet kändes under fingrarna.

Alldeles gosigt babymjuk och len. Huden kändes ny, vilket inte var så märkligt eftersom att huden faktiskt var ny.
Men ändå!

Känslan att inte vara fnasig och knastrig och sprickig är faktiskt rätt härlig.Nu har det gått någon månad och jag kan sammanfatta. 

Jag sökte hjälp för torr (jättetorr) hud och fick på förslag en stark kemisk peeling. Efter lite hemmajobb och förberedelser påbörjade jag processen. För en process har det varit. På flera sätt. 

Jag behöver inte se perfekt ut, inte alls.

Att göra den här hudvårdsbehandlingen har för mig inte handlat om skönhetsfixering. Det handlar snarare om att få en fin utgångspunkt som gör att jag inte behöver gömma mig bakom smink, eller att jag behöver undvika speglar för att ansiktet är rödflammigt och ökentorrt och ont.

Nu när hyn känns okej behöver jag inte bry mig. 

Jag har kvar mina pormaskar och milier, men huden är återfuktad och fin.


Och sedan, till sist. När jag intervjuade en svensk mästarinna i make up tidigare i veckan passade jag på att fråga henne om de bästa knepen för en snyggt sminkad hud.

Hon borstade på en mineralfoundation från sitt eget märke och jag blev kär direkt. Perfekt färgmatchning, perfekt täckning av röda partier, lätt att jobba med och precis så lagom matt som jag vill ha en foundation. Det behövs inget puder och resultatet håller genom en hel dag - med lunchträning.

Det är bra betyg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Blir sugen att testa produkten. Var finns den att köpa? Vilken färg eller ton har du på den foundation?

Mari sa...

Deras hemsida är glossofsweden.com och produkten heter Pressed mineral foundation (från deras eget sminkmärke Gloss) och färgen jag har heter PC3. Hittar dock inte mineralfoundationen på hemsidan, men det går säkert utmärkt att mejla dem och kolla :) Jag är som sagt mer än nöjd!

Anonym sa...

Tack för snabb återkoppling, Mari!

Mari sa...

Så lite så :)