onsdag, juli 29, 2009

Lyckan, kärleken och meningen med livet

En rätt usel dag går mot sitt slut. Det känns som om jag bråkat med Siri hela dagen. Arg är hon. Ilsk. Slåss. Skriker. Vill inte vill inte vill inte. Många känslor i snart-treårs-kroppen. Frustrerande och fullkomligen uttröttande för mig. Jag vill ju att vi ska ha det fint tillsammans.

Sedan avslutade vi just kvällen med fina filmen "Seven pounds", men den som sett den vet att den inte är någon humörhöjare direkt. Tvärtom får den mig att få ännu mer existensiell ångest.

Alla tankar kring livet - och döden - påminner mig om att jag lovade en recension av "Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert.

Boken handlar om skribenten Elizabeth. Jag uppfattar den som självbiografisk. Hur som helst - huvudpersonen har gått igenom en jobbig skilsmässa och ett dåligt förhållande på det. För att finna meningen med livet och balans i tillvaron bestämmer hon sig för att göra en ett år lång resa. Först åker hon till Italien för att lära sig konsten att njuta, sedan åker hon vidare till ett ashram i Indien för att finna sinnesro och till sist åker hon till Indonesien för att hitta balansen där emellan.

Till en början hade jag svårt för språket, speciellt för paranteserna som enligt mig stoppade upp flödet och försökte vara publikfriande. Italiendelen berörde mig inte speciellt mycket.

Mer intressant blev det när Elizabeth reste vidare till Indien. Det är kanske delen som jag faktiskt bär med mig en hel del tankar och visdomsord ifrån. Om konsten att förlåta, både sig själv och någon annan. Om att det man känner ett stort motstånd inför kanske är det som är viktigast att fortsätta genomföra eftersom det väcker starka känslor inom en.

Indonesiendelen var den mest underhållande, romanmässigt sett.


Jag känner att jag inte riktigt gör boken rättvisa med mina ord. Jag har länge försökt formulera detta inlägg i huvudet, men misslyckas ständigt. Det är något med boken som gör den svår att sammanfatta, känner jag. Däremot vet jag att det är en fantastiskt historia för den som undrar och söker. Jag tror att det kan vara en fantastisk bok även för mig.

Kanske plockar jag fram den en dag igen.

Inga kommentarer: