fredag, oktober 21, 2011

Livet med böcker och yoga

Gårkvällen bestod av yogakurs, en fantastisk sådan. Första gången med bakåtkullerbytta och huvudstående i klass.

Och jag var inte rädd.

Och låren, känslan att vrida ut dem, ett stort "Aha!".

Just nu skulle jag vilja åka på ett retreat och försjunka. Bara yoga, promenera vid ödsligt hav och äta lätt, god, sund mat.

Med den känslan åkte jag till bokklubbsträff, där vi hade intressanta diskussioner kring "Tre apor" av Stephan Mendel-Enk. När jag kom hem påbörjade jag en ny bok - "Sarahs nyckel" av Tatiana De Rosnay.

Jag fann den i bokskåpet på jobbet och tog hem den med tanke på att ge den vidare till svärmor. Så visade det sig att hon precis läst den och varmt rekommenderade den. Jag läste några kapitel i går och är fast.


Från Bokus:

Boken som legat över 100 veckor på New York Times bästsäljarlista!

Paris 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv.

Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Paris 2002. Inför 60-årsdagen av VeldHiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.

Sarahs Nyckel lyfter fram de tabun och den tystnad som omger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en modern kvinnas liv i dagens Frankrike och USA. Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och inkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, men också om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit.

Inga kommentarer: