tisdag, september 15, 2015

Mellanmål med tranbär


* * *
För ett tag sedan såg jag ett recept på mellanmålsbars i raw variant. Jag testade dem, men de ville bara falla isär så de fick bli topping på morgonkvargen istället.

Drog mig till minnes någon variant jag bakade mycket förut med torkad ingefära och äggvita.

Så blev det denna istället:


Mellanmålsbar
God och enkel att ta med. Havre, tranbär och vanilj.

Ugn: 125 grader

Ingredienser:
1 dl havregryn
2 1/2 dl blandade frön och nötter
(jag hade solroskärnor, sesamfrön, cashewnötter och mandel)
1/2 dl torkade tranbär
kanel
riven muskotnöt
torkad ingefära
flingsalt
2 msk flytande honung
2 äggvitor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, kör dem lite snabbt i matberedaren så de större nötterna blir hackade. Tillsätt honung och äggvitor. Kör snabbt igen.

Klä en avlång brödform med plastfolie. Skeda ner smeten och pressa ner ordentligt, enklast är att vika över plastfolien och trycka på den.

Grädda i mitten av ugnen cirka tio minuter.
Låt svalna, för att sedan låta den stå i kylen ett tag innan du skär den i bitar.
.
Tips:
Det är gott att rosta både havregryn och nötter innan. Det ska jag göra nästa gång.

Istället för tranbär är torkade blåbär eller russin gott. Eller hacka ner lite mörk choklad.

Vaniljpulver, pepparkakskrydda eller kardemumma är andra fina smaksättare.

Vill du inte blanda gryn, frön och nötter själv – utgå från en färdig granola.

Äggvita finns att köpa i förpackning. Kolla i matbutikens kyldisk.
Jag brukar ge barsen till Siri som en del av frukost eller kvällsmål, tillsammans med äppelklyftor till exempel. Eller så bryter jag i bitar och lägger som topping på smoothie eller turkisk yoghurt. Så går mellanmålet snabbt att fixa.







2 kommentarer:

Hanna Lidström sa...

Testade ditt recept idag- dom blev supersmarriga 😃👍🏻 Men menar du verkligen att du använder plastfolie i ugnen? Jag körde med bakplåtspapper och det gick finfint det oxå. Hur som haver, dom gör jag igen! Kram!!

Mari sa...

Ja alltså, jag vet inte. Jag skummade något recept där de använde plastfolie (på Ica) och jag tänkte att det funkar för att ugnstempen är så låg. Men bakplåtspapper borde både vara hälsosammare och funka lika bra! Ska använda mina återanvändningsbara nästa gång!

Kram!