måndag, april 10, 2006

Vecka 25

Höll på att glömma "veckans visdomsord".

Om vecka 25
Barnets vikt 800 g
Barnets längd 22 cm


Om barnet
Huden växer sig allt tjockare men är fortfarande skör om barnet föds nu. Barnet kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern. Barnets livlina – navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven.

Om mamman
Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Coachen berättar ur sitt eget gravid liv:
V. 25
+ 6 kg, magmått 24, hb 122, blodtryck 120/65, fostrets läge Tvär, fosterljud 140. Allt ur Mödrahälsovårdens journal. V 25 satt jag i intervjuer med andra dramapedagoger för att hitta min ersättare. Var sjukskriven 50% och repeterade in för Lucia.Bara så att du har koll...

Låter fantastiskt roligt med semester i fjälltrakterna, vi är grymt missnöjda med vår felkalkylering, men har bara oss själva att skylla. Må gott och ät gott. Love!

Mari sa...

Åh, vad roligt Hanna. Jag har dålig koll, ska inte till barnmorskan förrän nästa vecka. Jag har aldrig fått magen mätt, men jag vet att jag gått upp 5 kilo och att magen gör sig påmind på långpromenader och spinningpass.
Kram till världens bästa coach!