tisdag, april 20, 2010

Böcker

Jag har läst de flesta av Anna Gavaldas romaner, men egentligen bara tyckt om klassiska "Tillsammans är man mindre ensam". Den tyckte jag däremot så fantastiskt innerligt om.

Ett tag har jag harvat på med senast översatta "Lyckan är en sällsam fågel". Den fantastiska titeln till trots kom jag ingen vart i boken. Jag fångades inte av berättelsen, karaktärerna eller av språket. För ovanlighetens skull bestämde jag mig för att pausa.

Under Stockholmsvistelsen läste jag ut sköna "Svinhugg" av Marianne Cedervall och nu är jag halvvägs inne i "En flicka som kallas Alice", en bok jag valde för sitt fina omslag, men som fångat mig. En berättelse som påminner mig om böckerna av författaren och barnpsykologen Tori Hayden, som har arbetat med specialundervisning för barn med psykiska störningar och skrivit om sina erfarenheter. Jag och min vän Hanna sträckläste dem under gymnasietiden.

På torsdag ska Siri vara med på sin första begravning. Jag har förberett henne så noga jag kunnat. Till vardags pratar vi mycket om våra släktingar som inte längre vandrar bland oss. "Gör den här fabriken molnen som din farmor sitter på?", "Hur långt är det till himlen?", "Snart gör din mormor som Törnrosa och vaknar av en puss!".

I dag tog vi en kvällspromenad till kyrkogården, en fin solig kväll att strosa där. Tidigare bodde vi nära kyrkogården och jag har alltid tyckt om att gå omkring där.

Jag, Siri och min pappa besökte min farmor och farfars grav. Vi läste på stenar, pratade och Siri frågadefrågadefrågade. "Hur kommer de in i stenen?", "Varför får man inte se på dem?" och tusen miljarder funderingar till.


Jag har letat lite efter passande barnlitteratur på temat och åker förbi bibblan en sväng imorgon.

Det är vår bokstatus just nu.

4 kommentarer:

Hanna sa...

Då måste jag ju kolla in Aliceboken :) Molly älskade " Min syster är en ängel"när hon var i Siris ålder. Den är ganska avancerad tycker jag men hon fastnade för den av ngn anledning. Kolla in den på biblan om ni inte läst den än. Molly var med på min farfars begravning förra våren och det gick bra, bara man har tid att prata och lyssna på finliven och inte är för inne i sin egen sorg. Att vi är ledsna och kan visa det och att det är ok tror jag är viktigt. Kram på er!

Mari sa...

Precis, Hanna ; ) Jag ska kolla efter "Min syster ..." i dag. Jag håller med dig om begravningar, sorg och ledsenhet. Hoppas vi kan teama på måndag. Kram!

Sara sa...

Förstod inte heller vitsen med "Lyckan är en sällsam fågel" och avlslutade den inte. En rätt fin barnbok om döden är "Adjö, Herr Muffin", hoppas ni stötte på den på bibblanbesöket! Kram

Mari sa...

Hej Sara och tack för tipset. "Adjö, Herr Muffin" har vi redan haft hemma från bibblan, mer än en gång tror jag till och med! Kram.