måndag, juni 14, 2010

Långt svar

Jag fick en fråga om hur jag gått ner i vikt, hur jag äter och rör på mig. Tror aldrig att jag berättat om den resan från början, men här kommer ett försök till sammanfattning.

Naturligtvis börjar inte historien från början, men flickideal i barnböcker och tonår och pre Sirigraviditet lämnar jag därhän.

Istället börjar jag från sommaren 2009.

Det var ett blixtklart ögonblick. Jag drog barnvagnen i ett sommarvackert Stockholm. Vi var ute på restaurang med vänner och jag var bara ute för att söva övertrött Siri. Jag fick en glimt av mig själv i ett skyltfönster ... och jag erkände för mig själv att jag inte var nöjd med det jag såg.

Min insikt låg och grodde rätt länge. En intervju jag gjort med en man som var med i Xtravaganzas viktminskningsprogram fanns i bakhuvudet.

Men det var inte för mig, tänkte jag. Jag kände mig inte direkt tjock, inte ohälsosamt överviktig varken via spegeln eller via BMI.

Men inte nöjd.

Inte som jag.

Inte som jag vill vara.


Jag läste på och fattade ett beslut. Jag ville göra något åt min vikt, istället för att ägna tid och ögonkast i spegeln för att försöka se smal ut, för att hoppas att foton av mig skulle se ok ut.

Hösten ägnade vi åt renovering. Vi flyttade hem i oktober och kvällarna gick åt till att måla, latexfoga och annat som hör hus-utbyggar-livet till.

I början av januari skulle jag börja min Xtravaganza-resa. Mitt mål var att tappa cirka tio kilo, men det var också ett avstamp med en satsning på mig själv.

Tid för ta-hand-om. Tid för träning, eftertanke, mental träning och hälsosam kost att må bra av i kropp och själ.

Jag åt pulversoppor under sex veckor och övergick sedan till en balanserad kost.

Under tiden har jag också blivit oändligt mycket bättre i mitt dåliga knä och därför har jag kunnat träna igen.


När det handlar om mat ser mina rutiner ut såhär:

Varje kväll ställer jag mig i köket i cirka tio minuter och gör mellanmål.

En halv deciliter keso och en halv deciliter lätt kesella samsas med en klick vaniljkesella i en bra burk med säkert lock. Sedan sätter jag i en bas av ungefär 100 gram bär från frysen. Mestadels hallon och blåbär, ibland björnbär eller mango. Finns annat hemma åker lite av det också med. Det kan vara rabarber ägnat till en paj eller jordgubbar, nektariner och några vindruvor. Ofta tre cashewnötter och några torkade blåbär eller sultanrussin. Kanel. Kardemumma.

Två sådana gör jag, ett till förmiddagsmellanmål och ett till kvällsteet.

Jag gör också ett mellanmål med dryga halvdecilitern keso, någon plommontomat och något salt. Kan vara några oliver, lite kallrökt lax (favorit) eller kycklingrest från någon middag. Det äter jag som mellanmål på eftermiddagen.

Kanske låter krångligt, men för mig tar det inte lång stund och då är allt klart att plocka med till jobbet.

Så till min matdag:

Till frukost äter jag fiberhavregrynsgröt på en deciliter gryn. Till det lite rivet äpple, kanel och sojamjölk samt ett kokt ägg och kaffe.

Mellanmål med keso, kesella och bär på förmiddagen och till lunch ofta en rest från gårdagen.

En knytnäve protein (sesampanerad lax och hemmagjorda kycklingburgare är favoriterna), en knytnäve varma grönsaker (ofta rotsaker i ugnen med broccoli, vitkål, kålrot, rotselleri, hela vitlöksklyftor, rödbetor, rödlök - en laddning räcker flera dagar) samt en handflata kalla grönsaker och en bit avocado.


Mellanmål med keso och lax och så middag i samma stil som lunchen. Kanske låter enformigt, men de varma grönsakerna blir till exempel lätt en majssoppa toppad med sallad, några nötter och en klick sweet chili. Eller hemmagjorda köttbullar med ångkokt blomkål och guacemole.

Och så ett kvällsmål med keso, kesella och bär till teet.

Ungefär så äter jag. Bröd, pasta, ris och potatis är inte helt uteslutet, men jag äter det vid valda tillfällen och sparsamt.

Förutom att jag håller vikten nere så känner jag mig aldrig däst eller övermätt. Jag har aldrig svullen mage, utan känner mig lätt. Jag har också kommit ifrån sötsuget som ofta slog till tidigare och berg- och dalbanan i humöret har planat ut.

Träningen då?

Jag har hittat en balans mellan kondition, styrka och mental träning. Jag har inget planerat schema, utan hittar träningstillfällen och lyssnar på kroppen.

Body pump, spinning, intervaller på crosstrainern, springa ute, ashtanga yoga och stavgång är träningsformerna jag alternerar mellan. Ibland något mer, ibland något mindre. Efter mina knäproblem har jag dock blivit noga med att hitta en varierad träning.


Det har också hänt något i mitt huvud. Jag ser på mat och på mig själv på ett något annat sätt. Det är svårt att förklara och det här inlägget är redan mastodontlångt. Jag får säkert anledning att återkomma i ämnet.

Men så ser mitt liv ut. Just nu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för inspirationen! Låter som en bra balans! Ska testa dina mellanmål. Ha det så bra! Kram Sara

Anonym sa...

Jag ska oxå pröva dina mellis. Tack för lite inspiration.

Mari sa...

Gör det Sara. Mer mättande än enbart frukt eller bär och med mer protein om man ska vara lite nördig ; ) Gott framför allt! Kram.

Kul att du tyckte det gav lite inspiration. Hoppas du gillar melliset!