onsdag, september 22, 2010

Svar om träning

Jag fick en fråga om hur jag tränar och hur jag tänker kring träning. Så här kommer ett grundligt och nergrottande svar : )

Jag är uppvuxen i en rörlig familj (både syrran, mamma och pappa springer, till exempel), som ung tränade och tävlade jag landsvägscykel, men knäproblem satte punkt för det. Jag minns att jag saknade framför allt gemenskapen mycket. Jag har också simmat, spelat basket och dansat lite, men inget direkt långvarigt.

Framför allt är jag nog en ensamidrottare. Jag tycker om att styra mina tider, att inte vara beroende av andra. Jag har heller inget behov av att planera in träningstillfällen, utan jag känner hur kroppen känns och styr efter det.

Jag har prövat mig fram och har några ledord. Min träning ska vara allsidig och består av tre delar - styrka, motion (både snabba pass, intervaller och längre turer) och yogan, som ger så mycket, från styrka och smidighet till fokus och harmoni.

Under en vecka försöker jag hinna med alla tre delar. På träningsanläggningen kör jag bodypump och spinning framför allt, ibland även styrkemix och core (bålträning). Springer gör jag mestadels ute och yogar gör jag hemma eller i shalan.

Till vardags går jag också med hunden tjugo minuter innan frukost, sedan cyklar jag sammanlagt cirka en mil till förskola/jobb och hem varje dag, året om.

Som vuxen har jag alltid tränat, till och från.

Just nu har jag hittat den perfekta blandningen. Och jag skriver just nu, eftersom behoven förändras. Lusten ändras. Förutsättningar ändras. Och ibland tvingar skador fram nya tankebanor. Crosstrainern kom jag till exempel inte alls överens med förrän knäproblemen tvingade mig från löpbandet. Nu är intervaller på just crosstrainern, en väldigt effektiv träningsform för mig.


Sätter jag upp mål med din träning? Jag har inte några mål med hur tungt jag ska lyfta eller hur fort jag ska springa, men någonstans blir det hela tiden en utmaning. Att lyfta tyngre, springa snabbare. Hela tiden en utmaning mot mig själv. Annars är träningen ett behov. Jag mår bra, helt enkelt. Sedan drömmer jag i första hand om en halvmara och i det långa loppet skulle jag vilja springa New York maraton. Och ett yogaretreat i Thailand ...

Har du haft hjälp av någon mer "professionell" vad gäller träningen? Nej, jag har själv sytt ihop min träning, men med input av andra tränande personer. Jag försöker också utmana mig själv då och då. Att testa något nytt, lite läskigt. Springa ett lopp, träna med andra, gå på en yoga-workshop. Att vidga spektrumet förnyar och tar mig vidare.

Just nu tycker jag sällan det är jobbigt att komma iväg. Att kunna springa direkt från huset är frihet. Träningen ger mig uthållighet, lugn och en ren känsla i kroppen. Sedan är det också ett tillfälle att enbart vara i nuet, med rytmen, med musiken, med andetagen, med skrikande muskler. Det är också frihet.

För mig är träning ett livselixir. Något som får mig att tänka klart.

Det gör mig lycklig, helt enkelt.

Inga kommentarer: