torsdag, februari 18, 2016

Yogalänkar
* * *
Inte varje dag, men i grunden, fler dagar i veckan på yogamattan än av.

Sällan långa stunder, men min yogafilosofi för att ta bort prestationsaspekten efter ashtangan är att kort är bättre än inget.

Om vardagskvällarna när jag läst och sagt godnatt till Siri så rullar jag ut min matta för en stund med andetag och stilla rörelser.

Det är sällan jag varierar mig, jag har några favoriter som jag rullar mellan.

Yogagirl - Rachel Brathen - den svenskfödda tjejen som numera bor på Aruba är min för-det-mesta-yogaledare. Jag har laddat hem en videoapp och köpt en grupp klasser via hennes hemsida. De är mellan 18 och 21 minuter långa och har olika fokusområden, som överkropp och nederkropp eller mage. Vissa är väldigt stillsamma och någon är mer fysiskt krävande. Jag gillar hennes sätt att guida och jag gillar att de är lagom långa en vanlig vardagskväll.

Ibland gör jag klassen Earth flow pratice av Shiva Rea. Siri tycker om att lyssna till den för musikens skull. Skulle gärna testa någon fler klass av henne. Ser nu att det verkar finnas fler via Youtube.

I omgångar har jag haft medlemskap hos Yogobe, en online-yogasajt med massor av olika klasser, både i längd och med olika instruktörer. Viktor Frih gillar jag till exempel. Men när jag inte har något abonnemang så brukar jag se den här videon på Youtube. Det är Johanna Andersson som leder dynamiska serien Happy hips för höfter, ben och ländrygg. Den är inte så "yoga" i känslan tycker jag, och brukar mer använda den som stretchpass efter att jag sprungit.

På samma sätt kan jag göra Ida Wargs två yogainspirerade pass (det här spelar man igenom två gånger). Som stretch efter träning. De är rätt sköna, men inte heller så andliga.

Och när jag har längre tid för yogan gör jag ofta en klass från Yogayak och Dagmar Spremberg, på Costa Rica. Den här och den här med skön hangmusik tycker jag om. Och ibland gör jag denna lugnare klass om jag är trött. Vet inte exakt vad det är jag gillar med hennes sätt att leda, men något är det som gör att jag gärna skulle ta klasser för henne 'i verkligheten'. Ibland håller hon kurser på Mallorca.

Visst kan jag sakna känslan av att yoga i klass. Värmen, rökelsen, det runt omkring som gör att man direkt hamnar i ett tillstånd av lugn och kontakt med sig själv. Energin från andras väsen och läraren som kan lära en nytt i små detaljer. Men var sak har sin tid.

Det vilar jag i.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du testat Rachels yogasida Oneoeight.tv? Jag har nyligen blivit medlem där och hittat Simon Park. Han är en ny favorit hos mig.

/Erika, trogen bloggföljare

Mari sa...

Hej Erika. Nej jag har inte testat den, men jag har den uppe som flik i webbläsaren i telefonen. Såg att man kunde få en gratisperiod och tänker att jag ska testa vid valt tillfälle. Ska kolla in Simon Park. Tack för tipset!