fredag, november 28, 2008

Gömda - en osann historia?

Min kollega Laila har skrivit om ett ämne som gjort mig upprörd.

Det verkar som om Liza Marklunds storsäljande, engagerande "Gömda" och "Asyl" är falsarium och att oskyldiga människor fått lida i många år. Det började när en journalist vid namn Monica Antonsson intervjuat "Mia" och sedan fått samtal från hennes släktingar som menat att "nu måste dessa lögner få ett slut". Hon började gräva i historien och hittade den ena osanningen efter den andra.

Här har en annan kollega, Tobbe, skrivit en krönika i ämnet - och här hittar du journalisten som avslöjat bluffen. Boken om det hela släpps till veckan. Gissa om jag förhandsbeställt en?!

5 kommentarer:

!ngela Bj sa...

Jag är förvånad, riktigt förvånad. Den här boken blir säkert spännande att läsa.

Ha en fin helg och kram

Jenny sa...

Herregud, en av mina favoritböcker ju. Så tragiskt ifall det är påhittat. Måste nog läsa boken!

Anonym sa...

Mystiskt! Jag har varit på en föreläsning med L.Marklund om boken b.la. Nog kändes det autentiskt alltid. Undrar vad som är sant, hon har väl skrivit böcker själv också,"Mia". Till något annat: Inatt drömde jag en klssisk "graviddröm", jag hade varit på nån stor fest med dig och Marcus b la hade vi flugit luftballong, (vilket du var superproffsig och kunnig inom, luftströmmar och dyl) men efter festen hade jag ingen bebis i bärsjalen längre, som jag hade haft innan (bebisen var alltså född i drömmen). Jag hade alltså tappat bort bebisen. Inte kul dröm, men det var kul att du var så insatt inom luftballongsflygning. Kram.

Anonym sa...

Hej Mari! Hur är allt med dig? En kompis till mig här i London har fått barn och jag kom att tänka på bärsjalen som du haft med Siri, var kan man köpa den? Vi ses väl till jul när jag kommer hem! Kramar Emma

Mari sa...

Hej Ingela. Jag blev också förvånad, ser fram emot läsningen! Kram på dig.

Ja, Jenny. Redan utgivning har den börjat väcka en hel del publicitet. Blir intressant att följa debatten ...

Emma, jag har också varit på föreläsningen. Engagemanget brister nog inte för författaren, men har hon ljugit och som hon säger nu - att boken är en sammanslagning av flera historier - så har många oskyldiga fått lida mycket. Vilken spännande dröm, jag är glad att den inte är sann även om jag gärna skulle vara haj på luftballongsflygning.

Hej Emma! Vad roligt att ses till jul, hoppas allt är bra med dig. Bärsjalen köpte vi på Lilla Mirakel i Umeå (www.lillamirakel.se) men bärsjalen heter Tricot-slen - googla på det så hittar du massa butiker. Hör av dig om du vill ha mer info! Kram.