tisdag, november 11, 2008

Sugen på syrabehandlade oliver?

Roddar lite i ett matjobb jag har tänkt göra. Finner denna väldigt (mat)nyttiga hemsida. Läser bland annat:

"Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta.

Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser.

Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter."

4 kommentarer:

Sara sa...

Oj, jisses. Och dessa helsvarta oliver är våra pojkar uppfödda med, vet ingen som älskar oliver så mycket som dom! Låter ju inte speciellt nyttigt precis...
Hur var visning nummer två förresten?
/Kram Sara

Mari sa...

Åå, visning nummer två var ... mer omtumlande. Huset är fortfarande magiskt, men innebär också magiskt mycket jobb. Upp med alla golv, bila upp källargolvet ... el ... badrum ... tak. Ja en totalrenovering med andra ord. Har pratat med mäklaren idag, och har nu ikväll suttit med mamma och visat alla ritningar på vårt hus. Plötsligt känns det som en väldigt bra alternativ. Eller det har det gjort hela tiden. Lite känns det som att vi fortfarande är inne på det, och känns det fortfarande så bra mot ett sånt fantastiskt hus som det på Strömnäs - ja då kanske det ändå är det vi ska göra. Oj, vilket långt svar det blev!
På tal om mat tror jag att jag ska läsa boken han skrivit, det finns nog en hel del att tänka på ...
Kram!

Anonym sa...

Vilken bra sida !!!! Här finns ju massor med nyttigheter att lära och läsa ! Tack för tipset /Kram Maria

Mari sa...

Så lite så. Kram!