Om jag inte minns fel fanns det önskemål om recept på tomatsalladen och västerbottenskexen jag bjöd på i söndags.
Tomatsallad
10 personer
2 kg tomater (gärna i olika former och färger)
2 dl oliver
2 dl solrosfrön
flingsalt & nymald svartpeppar
2 dl hackad persilja eller basilika
dressing
ca 10 schalottenlökar
1,5 dl balsamvinäger
1 dl olivolja av god kvalitet
2 tsk dijonsenap
2 tsk torkad oregano
Gör så här:
1) Skär tomaterna i den form du tycker är finast och lägg upp dem på ett fat tillsammans med oliverna. Rosta solrosfröna i en torr het stekpanna.
2) Skala och finhacka schalottenlökarna till dressingen. Låt balsamvinägern koka ihop till hälften i en kastrull. Rör i olivolja, senap, lök och oregano.
3) Häll dressingen över tomaterna och strö över flingsalt och peppar. Garnera gärna med solrosfrön och hackade örter.
Jag serverade tillsammans med feta, citron och grekiskt yoghurt-röra och hembakt örtbröd.
Västerbottenskex
Goda som tilltugg, eller ärligt talat - goda närsom helst. Grymt beroendeframkallande. (Närmast kameran på bilden.)
250 g smör
250 g riven Västerbottensost
4 dl mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
4 dl rispuffar
Gör så här:
1) Mixa rispuffarna i en matberedare. De ska bli till mjöl. Ta upp mjölet.
2) Mixa resten av ingredienserna till en deg och tillsätt rispuffsmjölet på slutet.
3) Dela degen och rulla till två eller tre rullar, cirka fyra cm i diameter. Lägg i frysen 15 minuter.
4) Skär i skivor (jag brukar skära dem ca 0,5 cm breda), lägg på bakplåtspapper eller smörad plåt och tryck ut dem lite med tummen. Strö över lite flingsalt på varje kex och grädda cirka fem minuter på 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar