onsdag, juni 30, 2010

En favoritsallad

På midsommar gjorde jag en av mina favoritsallader, ett roligt alternativ när man är less på ruccola/salladsblandningar med oliver, tomater och fetaost.

Knaprig och god. När jag gör den har jag mycket mer vitkål än vad som står i receptet [och lite mindre vitlök]!


Sommarsallad med jordnötter, lime och honung


Ingredienser:
350 g spröd sommarkål (eller vanlig vitkål)
1 gul lök
5 salladslökar
1 kruka persilja
3/4 dl rostade jordnötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
rivet skal och juice från 1 lime
1/2 dl flytande honung
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här:
1. Skär bort rotfästet, lossa bladen från varandra och skär vitkålen i grova strimlor. Koka dem i lättsaltat vatten 3-4 minuter. Häll av och kyl ner i kallt vatten.

2. Skala och strimla löken. Strimla salladslöken. Grovhacka persiljan och jordnötterna. Skala och finhacka vitlöken.

3. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en låda med lock. Förvara i kylen. Servera som tillbehör till grillad fisk och kött.

3 kommentarer:

Hanna sa...

lät mumsigt, ska genast ( snart) pröva :) Tack!

Nybliven sa...

Åh mums vilket gott tips! Det blir helgens nya. Tack för inspirationen!

Mari sa...

Jepp, den är god, Hanna! Jag gillar brytningen mellan det krispiga, sötman och sältan. Nästa jag ska testa är med rödkål. Rapporterar om den blir bra ; )

Hej Nybliven! Kul att få några rader från dig! Du får säga om du gillade!