måndag, oktober 14, 2013

Bok & film


1) Samartin - på ska-läsa-listan. 2) Rosnay - läst boken, sett filmen.
3) Moyes - mysläser. 4) Såklart ska jag läsa Zafón!


Jag minns inte längre hur jag fick boken "Sarahs nyckel" av den fransk-brittiska författaren Tatiana de Rosnay i min hand. Men jag minns hur berörd jag blev av den.

I berättelsen varvas två tidsplan, som naturligtvis vävs ihop.

En undersökande journalist får i uppdrag att skriva ett reportage om Vél d'Hiv-razzian 1942. Närmare 13 000 judar arresterades i razzian, över 4 000 av dem var barn.

De flesta fördes till stadion Vélodrome d'Hiver i Paris, där de hölls fångna under omänskliga omständigheter för att sedan sändas vidare, mot döden.

Det var inte enbart den tyska ockupationsmakten som var ansvarig, även den franska polisen deltog i denna razzia.

Före jag läste boken kände jag inte till detta alls.

Bokens parallellhistoria handlar om Sarah. Om hur hon 1942 försöker rädda sin lillebror genom att låsa in honom i en garderob i lägenheten och om hennes kamp för att återvända med sin nyckel för att låsa upp dörren. Som hon lovat.

Jag tror att jag skrivit om boken tidigare. I helgen såg jag filmen, med Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Även om boken inte var något mästerverk, så var den en bladvändare och innehöll en historia väl värd att läsa.

Så är inte fallet med filmen. Alldeles för svepande penseldrag, alldeles för svart eller vit och karaktärer som det är svårt att känna för. I andra händer hade det kunnat vara en riktigt bra film.

En annan bok som jag gissar kommer att bli film är "Livet efter dig" av brittiska författaren Jojo Moyes.

Passande nog har pocketvarianten ett citat av Marian Keyes på framsidan. För att läsa "Livet efter dig" känns lite som när jag stiftade bekantskap med "Vattenmelonen".

Om man korsar Keyes tidiga författarskap med filmen "En oväntad vänskap" (som handlar om Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, som anställs som personlig assistent till den förmögne men ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka) - så har du känslan i "Livet efter dig".

Här är det mötet mellan Lou Clark och Will Traynor som står i fokus. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med sin kafélön och som när kaféet läggs ner tar tjänsten som sällskapsdam hos en totalförlamad man - Will - tidigare en atletisk a-personlighet vars liv nu är begränsat till ett litet annex i föräldrahemmet.

"Will har bestämt sig hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig.

Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid."

Så står att läsa på baksidan.

Och ja, det är lite som en varm romantisk komedi. Som en brasa och en kopp te. Som choklad på lösvikt. Den är fin och mysig, en boken som är trevlig att krypa upp i läsfåtöljen med om kvällarna.

Inte mer än så, men det duger gott nog.


2 kommentarer:

Marie/Mison sa...

Tack för bok- och filmtipsen! Det behövs nu när höstmörkret smyger sig på. Krypa upp i soffhörnet med en bok och rött the är den bästa förutsättningen för en god sömn. Få se om jag hinner uppöver något före jul. Jag har ett nytt uppdrag som bland annat innebär ett par besök på Sundberbyn, så vem vet - helt plötsligt sitter jag där på verandan när du kommer hem.

Mari sa...

Vassego ;) Håller med, jag läser alltid innan jag ska somna, det är en skön rutin som jag mår gott av. Vad spännande med Sunderbyn. Kul! Jag håller teet varmt! Kram.