måndag, november 02, 2009

Äppelkaka

Två helger i rad har vi bakat den här tårtan/kakan. En gång med frosting och en gång utan. Lika god båda gångerna.

Ingredienser
125 g smält smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 äpplen
1 tsk malen kanel
50 g mandelmassa
1/2–1 dl hackade pistagenötter

Farinfrosting
2 äggvitor
1 1/2 dl farinsocker
100 g rumsvarmt smör

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen.
4. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem med kanel. Tryck försiktigt ner äppelbitarna i smeten.
5. Riv över mandelmassan och strö över pistagenötterna.
6. Grädda kakan i ca 40 minuter. Låt svalna.
7. Vispa äggvitorna i en ren skål och tillsätt lite farinsocker i taget. Ställ skålen över ett varmt vatten bad och vispa tills sockret har löst sig och smeten är varm. Ställ sedan skålen över ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills smeten har kallnat.
8. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Bred frostingen runt om kakan.


Receptet kommer från "Sommarens söta - 180 recept för soliga och regniga dagar" av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.

Inga kommentarer: