onsdag, maj 15, 2013

Garderober av gamla fönsterJag har skrivit om dem förr, men jag fick en fråga. Och de gamla bilderna tillhörde de som försvann här på bloggen. Så ...

När vi renoverade och bytte fönster på huset hade vi först någon slags vision om att kunna återanvända de äldsta och vackraste. Men de var inte tillräckligt många, eftersom det satt nyare varianter på vissa ställen. De var dessutom i väldigt dåligt skick.

Därför köpte vi nya krysspostfönster.

Men de gamla, kunde jag inte riktigt släppa. Bygga skåp? Växthus?

Till slut blev det skjutdörrar i sovrummet.

Bakom gömmer sig vanliga garderobsstommar (som är kapade för att passa in under snedtaket) från Ikea.

Det är alltså våra gamla flagnade och handblåsta innerfönster som utgör garderobsdörrar. 

För att man inte ska se rakt in (i oredan) spände vi upp tyg på insidan.

Runt fönstren är det också byggt en träram för att göra konstruktionen stadigare. Sedan är det hela  upphängdt i en kraftigare skjutkonstruktion. Minns inte exakt, men den är inte gjord för garderobsdörrar, utan mer för garageanvändning. Det hela döljs av råplan, detsamma som taket. Det hela består av tre sektioner.

Och trots att dörrarna är rätt tunga glider de lätt och bra. Som att tyngden hjälper till att få stabilitet och skjuts.

Nertill hade vi först inget alls. Och det behövs ingen skena. Däremot skruvade vi fast en tunn list som vi målade i samma färg från golvet. I mitten av garderoben finns nämligen ett utmärkt kojrum, och för att inte dörrarna skall kunna tryckas utåt av kurragömmabarn (för att sedan krascha tillbaka på plats) så satte vi alltså listen som en säkerhetsåtgärd.

Så var det med de dörrarna. Eller fönstrena. Supernöjda är vi, flera år senare.


3 kommentarer:

Theresé sa...

Åh tack, Marie! För din underbara beskrivning! :) Nu ska det sättas igång att byggas garderob här hemma, vi har länge tänkt göra det. Blev så impad, då jag såg dem hos er då vi köpte bilen (passaten) så jag har inte kunnat släppa denna underbara lösning. Tack för inspiration. Kramar på dig! / Therese

jensan sa...

Mycket snyggt och kreativt. Bra återanvändning./Jenny

Mari sa...

Kul att du gillar, Therese. Du får uppdatera mig på hur det går! Kram.


Tack, Jenny!