måndag, juli 15, 2013

Frågornas fråga

Jag tänker ibland att jag kanske visar för mycket yta. För lite text. För lite inre.

Som att mysiga stunder, träning, familjeliv, sena nätter på restaurang med vänner och resor tar överhanden från det inre.

Från funderingar.

Så är det naturligvis inte. Men ibland finns inte tid eller vilja att dela med. Och bara mys är mitt liv såklart inte.

Men.

En av mina ambitioner är att göra vardagen - där man lever största delen av tiden - så bra som möjligt. En del av det är att jag som förälder inte kommer med ultimatum och hotelser utan att vi tillsammans diskuterar och försöker förstå varandra. Även om jag inte alltid räcker ända fram (och det är väl inte meningen heller) så tycker jag att jag och min dotter har en fantastisk relation. Vi har stort utbyte och ofta väldigt trevligt tillsammans.

Och i går, lyckades hon faktiskt ställa den ultimata frågan.

Frågornas fråga. En fråga upphöjt i fråga.

Liksom de flesta barn har Siri haft sina extrema varför-perioder. Då frågan ibland ställs per automatik, utan att hon är speciellt intresserad av svaret.

I Paris hade hon high score. Sen kväll i tunnelbanan, glansiga stirrande ögon och ett frenetiskt tuggande på ett bubbelgum. Hon frågade om andra världskriget (efter att vi varit vid landstigningsområdet under D day), om Hitler och så blandade hon in ämnen som epilepsi i det hela. Säkert lite Paris och annat också.

Nästan så vi väntade på att det skulle börja ryka ur öronen.

I går såg vi fortsättningen på "Marie Antoinette", som vi pausade efter en timme sist. I går hade småbenen svårt att ligga stilla, så till slut stängde jag av eftersom jag inte orkade ligga bredvid en ålande mask och översätta längre.

Så gick vi och la oss och frågorna haglade. Om Versailles, om Marie Antoinette, vilken väg de flydde, vart de blev halshuggna (visade henne den platsen i Paris), om jag - liksom drottningen - svimmade när jag födde barn. Und so weider.

Jag svarade efter bästa förmåga. Och så till slut pausar hon, och säger:

"Mamma! VARFÖR frågar jag så mycket?!"

Och jag kände, att där kom den. Frågornas fråga.

Själv har jag avslutat en antiinflammatorisk kur. Men direkt jag slutar känner jag av mina knän igen. Inflammation i båda. Reumatisk utredning väntar till hösten när vårdcentralen kan ta emot mig. Nu går det knappt att få en telefontid, ens. Inte för att jag på riktigt tror att det ligger till så, men min sjukgymnast vill att jag ska kolla upp.

Annars har vi satt sjukgymnastiken på paus. Jag har ett program och tränar på, och han rekommenderar en konstant lägre dos inflammatoriskt. Men jag vet inte. Eller jag vet. Att just det inte känns rätt. Men vi verkar inte komma vidare och jag orkar inte ens bli frustrerad.

6 kommentarer:

Marie/Mison sa...

Mmm, livet med min son är ganska likt det du sammanfattade ditt och Siris. Han är också ett ständigt varför. Och på den nivån att han ofta frågar bara liksom för att fråga, innan han tänker efter själv. Sen är han en särldeles smart liten kille, och det gör att frågorna ofta handlar om saker som vi inte alls kan svara på... Men det är ganska härligt att de är vetgiriga - även om man i stunden blir lite trött på att vara uppslagsverk.

Jobbigt med onda knän. Jag vet hur det är - som barn kunde jag långa stunder gråta av smärta. En sak jag lärde mig var att jag inte fick bli kall om knäna - så jag gick alltid i långkalsoner ;)

Hoppas att Ni hittar en lösning. Inflammationer brukar ju ge sig till slut. Kanske du ska prova att ändra på hur du cyklar? Jag har fått jätteont i mina knän när jag cyklar. Provade att gå på spinning, och trodde att jag skulle få superont. Men instruktören korrigerade min sits och sänkte min sadel och det funkande faktiskt. Nu kan jag cykla utan problem över en timme. Inga sviter dagen efter heller. Kan vara värt att prova - du cyklar ju en hel del...

Sarah sa...

Älskade frågfia.

Mari sa...

Hej Marie, tack för ditt fina inlägg. Det ger mig så mycket att läsa dina tankar och funderingar, ger mig alltid input. Jag tar till mig dina tips. Kram!

Ja, Sarah. I dig har hon en fantastisk och tålmodig svarare <3

Anonym sa...

Hej!
Vill bara säga att jag har läst din blogg i flera år och inspireras av dina fina bilder på ditt vackra hem :) Vill även tipsa om att du kan ta kontakt med en privat reumatolog i Luleå som heter Bozena Möller, hon har en hemsida "drmoller.se". Hon kan i vissa fall ta emot patienter utan remiss om man mailar till henne, se info på hennes startsida. Hon har i många år arbetat på bl a reumatologmottagningen på Sunderbyns sjukhus men har nu valt att starta privat mottagning, kan varmt rekommendera henne :) Lycka till! Hälsn Elisabeth!

Malla sa...

Vet du, oavsett vad du skriver om så tycker jag ändå att, i alla fall jag, kan känna det där "inre" - att det egentligen inte är ytan du pratar om, utan det som finns där inne.
Jag kanske har fel :)
Men du skriver på ett sånt sätt att även om du skriver bara 3 rader så känns det som att man fått läsa 30 rader. På ett positivt sätt :)

Mari sa...

Hej Elisabeth och tusen tack för dina vänliga ord och din kommentar. Väldigt intressant, det ska jag definitivt lägga på minnet. Kram till dig.

Hm, Malin. Jag tror nog att du har ganska rätt. Och tack : )