måndag, november 02, 2015

Laxpaj med sweet chili, utan pajskal



* * *
Ni vet ju, det här med laxen. Jag återkommer till den, för våra laxtisdagar är ju liksom heliga. Imorgon skall Siri besöka balettklass på eftermiddagen, så därför dansar hon inget om kvällen och vi har då extra mycket tid till vår middag framför tv:n.

På morgondagens meny tror jag det blir någon slags stekt variant med pressad citron och skagenröra samt ångad broccoli till.

Och laxsoppa är ju jättegott. Med saffran och hemslagen aioli, men soppan går bort om tisdagarna. Soppa är ingen soffmat.

~ Det här enkla är också en favorit ~ 

- - - - - 

Varmrökt laxpaj utan skal
Den här pajen håller ihop bra och behöver inget skal, men vill man så går det såklart bra att göra pajdeg och förgrädda innan. Blandningen mellan rökt lax, spenat och sweet chili är fin.

Cirka 6 portioner
Ugn: 200 grader

Du behöver:
200 g färsk spenat
300 g varmrökt lax
1 gul lök
150 g riven smakrik ost
3 dl crème fraiche
3 ägg
salt och peppar
sweet chili-sås

Gör såhär:
Fräs den färska spenaten i smör eller rapsolja en kort sväng.
Finhacka lök och dela laxbiten i mindre delar med fingrarna. Bottna en pajform eller springform (med bakplåtspapper fastklämt i botten) med spenaten, löken och fisken.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, salt och peppar. Rör i osten och häll sedan röran över laxen.
Avsluta med att ringla över sweet chili-sås och dra några vändor med en gaffel eller kniv. Låt det inte blandas helt.

Grädda i ugnen cirka 30 minuter och låt svalna lite innan du serverar med en stor sallad.

Inga kommentarer: