måndag, maj 15, 2006

Om vecka 30

Barnets vikt 1,6-1,7 kilo

Om barnet
Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Om mamman
Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 procent mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

1 kommentar:

Hanna sa...

Bara några veckor kvar nu! Så spännande, snart är knodden här, jag längtar. När jag var i v.30 blev jag sjukskriven på heltid och gick mest omkring och vaggade på tomtegränd. Trist och lite skönt samtidigt. Hoppas att pite är rofyllt och vårvarmt. puss!