onsdag, januari 21, 2009

Kära kloka läsare

Jag har pratat om det förut. Att ge ut en bok. Samlade krönikor. Och kanske ett häfte, med texterna från Bryggargatan-utställningen.

Det hela har fallit i någon slags glömska. Men i dag när jag hämtade Siri på förskolan fick jag en fin kommentar av en ur personalen. Och jag började fantisera och drömma igen.

Print on demand-tekniken verkar ha hunnit utvecklas en del. Vet att jag läste ett test av olika företag. Vart kan jag ha läst det?! Kanske skulle man satsa lite själv och hoppas på att sälja.

Men frågorna är många. Kan inte, kära, kloka som läser tycka till lite!

Hur många böcker ska man göra? 50? Är det för mycket. Hur ska man lansera? Någon slags vernissage någonstans. Hur och var? Uppläsning? Hur ska jag välja ut krönikor. Första året, best of ...

Nej, alltså jag vet inte. Jag vill.

Tankar?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket otroligt sammanträffande! Just tidigare idag när jag läste din blogg så tänkte jag på att du borde ge ut en bok. Nu skriver du detta inlägg, det var verkligen lustigt.

Jag tycker iallafall att du skulle slå till. Idéer jag har:

Utnyttja bloggen, du har ju onekligen många läsare här. Kanske försäljning kan ske genom bloggen?
Det skulle kunna vara en utlottning på bloggen också, det verkar ju vara poppis i bloggvärlden.

En vernissage är toppen, tänk på att informera om det i tid, (jag tycker att informationen om vernissaget på bryggargatandet var lite i sista laget ). Jag föreslår krokodil den här gången.

Kanske går att kategorisera krönikorna på något sätt och sedan skriva en nyproducerad förtext till varje kapitel. Just att det finns med något nytt tror jag är viktigt.

Någon annan på PT borde göra ett reportage om dig, du har ett så starkt varumärke, för mig representerar du den nya vuxengenerationen i piteå.

Då det som genomsyrar texterna ju är att vara mamma tycker jag att du borde marknadsföra dig mot den marknaden, föräldrar(jag är i och försig inte förälder). Jag vet inte riktigt hur man gör det men kanske genom att kontakta aktuella tidningar och informera om boken. Vi bloggläsare borde göra det med, efterfråga dig alltså.

Vilket långt inlägg, men nu har du iaf fått mitt perspektiv, en helt vanlig bloggläsare. Stort lycka till, jag ser framemot att äga din bok/Jenny

Anonym sa...

Vulkan.se kanske vore nåt? Jag har inte så bra koll på hur man går tillväga. Men jag tycker det är dags att skrida till verket. Du har hur mycket matrial som hellst. Jag finns med som coach om du behöver en, är bra på att peppa ;) längtar efter dig oxå, vi kan väl ses över en romantisk middag i fina oddmollyunderkläder;)

Anonym sa...

Hej alltså jag ska göra det också fast en årskalender för kafferepstanter. En kalender med pyssel och stök några recept, husmorsknep och annat kafferepigt. Jag har funderat på det här med vulkan men det kanske är svårare att nå ut? Jag har pratat med en förläggare i gbg om att ge ut en bok som har peppat ganska mycket så jag känner mig mycket positiv. Man måste ju som ha en budget om man ska ge ut ett gäng böcker också. Många funderingar, få svar.

annalarssonphotography sa...

Tack för din fina kommentar hos mig :)
Ja, numer får förnuftet bo hos mig tillsammans med längtan och alla de andra känslorna. Ingen känsla är mer eller mindre värd än den andra. I början kändes det otroligt ovant och konstigt, nu känns det tryggt.

Det var länge sedan jag läste på om Print On Demand-tekniken, men det har säkert hunnit hända massor på den fronten.
Du har massor av klokhet inom dig som andra med största säkerhet skulle köpa och vilja läsa mer av! Du kan skriva, men ibland behöver man som sagt lite tid innan man kommer fram till den rätta formen/formatet för exakt hur det skrivna ska se ut.

Någon i en tidigare kommentar nämnde att kanske sälja boken via bloggen här och det kanske inte är så dumt? Det når ut till många och kan vara en början!
Jag vet också att man får sälja böcker hos bokhandlare, men är osäker på vilka procentsatser osv de vill ha av 'vinst' osv..

You go Mari!! :)
Du har mejl också, om du inte hunnit se det! :)

Kraam Anna!

Mari sa...

Jenny, jag är djupt imponerad av din kommentar. Så många kloka synpunkter! Jag tar till mig av varenda en. Tusen tack! Nya "förord" och sälja via bloggen - det hade jag inte kommit på själv. Tack tack!

Fru Lid, du är den bästaste coachen av alla. Du var en toppencoach när jag var gravid! Hoppas vi ses på söndag. Kramar.


Hej Ewa. Din idé lät jättebraig och väldigt Ewa. Vad kul med peppande ord från förläggare. Blir kul att följa fortsättningen!

Hej Anna. Tack även för dina klokskaper. Jag ska svara på ditt mejl vid tillfälle, jag är väldigt glad över det ; ) Du vet orden måste bara gro lite. Kram och trevlig helg.

Hannah sa...

Bifall till bloggförsäljning, kanske rent utav du kan få förbeställningar?

Har du en facebook användare? En utmärkt marknadsföringskanal. Du kan skapa en grupp för de som vill följa ditt arbete med boken för att skapa förväntning (kan du ju göra via bloggen också så klart)

Ha en "släppfest" (releaseparty) varför inte i form av ett kafferep. Eller så har du flera små. För att marknadsföra i ett längre perspektiv kan du be dina vänner, bjuda in ett antal andra vänner på fika och du kommer och berättar/säljer boken. (typ som kläd eller tupperwere party)

detta var det jag kom på just nu.
Mvh Hannah

Mari sa...

Hej Hannah, tusen tack även för dina kloka råd. Det är ovärderligt att kunna dryfta sådana här funderingar. Kanske måste ge mig in i Facebookdjungeln ...

Magnus sa...

Hej Mari. Lite sent kanske att kommentera på det här inlägget, men jag gör ett försök. Jag är nog av en annan åsikt. Givetvis ska du sammanfatta och ge ut. Däremot är jag inte så mycket för print on demand-tekniken eller vulkan.se. Jag tror att du skulle kunna passera de stora förlagens nålsöga, det gäller bara att rama in texterna i ett färdigt snyggt paket, och det är du väldigt bra. Jag tror på förlag. Nu menar jag inte bara de stora drakarna i Stockholm, se över vilka tidskrifter som har egna förlag. Jag vet, det är en djungel där ute med förlag hit och dit. Men vill du ha uppbackning är förlag den bästa vägen, tycker jag. Du borde redan nu se till att bli omskriven som den skärpta och duktiga krönikör du är. Kolla in veckotidningarna. Man behöver inte vara i storstäderna för att bli utgiven eller omskriven. Det går!

Mari sa...

Hej Magnus. Tack för vårt telefonsamtal i går. Ditt stöd betyder oändligt för mig. Visst är det så jag verkligen vill ha det, om jag får välja. Jag har redan refuserat mig själv och har därför inte ens vågat prova. Du gav mig ny energi. Hoppas vi ses nästa gång du är "hemma". Kram.