* * *
På Siris uttryckliga önskan äter vi numera (ofta) flera
vegetariska måltider i veckan. Jag gör det gärna, men det
är lite klurigt. Jag gillar olika former av "fejkkött", som oumph,
men får ont i magen av dem. Dessutom gillar inte Siri svamp
(bra vegetarisk bas) och helst inte för äggbaserade maträtter.
vegetariska måltider i veckan. Jag gör det gärna, men det
är lite klurigt. Jag gillar olika former av "fejkkött", som oumph,
men får ont i magen av dem. Dessutom gillar inte Siri svamp
(bra vegetarisk bas) och helst inte för äggbaserade maträtter.
Många vegbiffar innehåller mjöl ~ och maten blir lätt väldigt kolhydratrik.
Men ett gäng favoriter har vi samlat på oss.
Tomatsoppa är en klassiker, liksom morotssoppa. En vegangryta
med tomatbas och solroskärnor räknas också till favoriterna.
med tomatbas och solroskärnor räknas också till favoriterna.
Den här pajen är krämig och len, samtidigt som den
är smakrik. Den får mig att tänka på de vegetariska
luncherna som serverades på kulturkaféet Krokodil.
är smakrik. Den får mig att tänka på de vegetariska
luncherna som serverades på kulturkaféet Krokodil.
Morotspaj
Pajskalet
Ugn: 225 grader
2 dl havregryn
1 dl quinoamjöl
2 dl mandelmjöl
150 g smör
salt
Fyllningen
Ugn: 175 grader
800 g morötter
1 tärning grönsaksbuljong
1 ägg
2 dl crème fraiche
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar
Ett paket fetaost
Cirka 15 kalamataoliver (urkärnade)
En liten påse pinjenötter
Gör såhär: Börja med att sätta på ugnen
och göra pajdegen: Mixa ihop havregryn, quinoamjöl,
mandelmjöl, smör och salt i en matberedare.
och göra pajdegen: Mixa ihop havregryn, quinoamjöl,
mandelmjöl, smör och salt i en matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform med lite högre kanter.
Känns degen kladdig? Pudra över lite mandelmjöl
innan du fortsätter trycka ut degen.
innan du fortsätter trycka ut degen.
Förgrädda i cirka tio minuter, 225 grader.
Sänk temperaturen till 175 grader.
Medan pajskalet svalnar, gör fyllningen: Riv morötterna
och fräs på ganska hög värme i smör eller olja.
Smula över en tärning grönsaksbuljong.
och fräs på ganska hög värme i smör eller olja.
Smula över en tärning grönsaksbuljong.
Rör ihop ägg, crème fraiche och Västerbottens-
ost i en skål och blanda ihop med morotsfräset.
ost i en skål och blanda ihop med morotsfräset.
Smaka av med salt och peppar.
Häll ner i pajskalet, bryt fetaosten i bitar och stoppa
ner i morotsröran. Peta även ner oliverna.
ner i morotsröran. Peta även ner oliverna.
Rosta pinjenötterna lätt och strössla över pajen.
Grädda tills pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.
Servera med en härlig sallad, gärna med avokado i.
1 kommentar:
Såg verkligen jättegod ut!
Skicka en kommentar