* * *
I dag firar vi fettisdagen och jag minns inte när jag senast
åt en semla. Däremot fullkomligen älskar jag ingredienser
i semlor. Nystött kardemumma och mandelmassa framför allt.
åt en semla. Däremot fullkomligen älskar jag ingredienser
i semlor. Nystött kardemumma och mandelmassa framför allt.
Jag minns kvällarna i vår tvåa på Källbogatan. Markus
jobbade natt i tryckeriet, jag gick på långpromenad med
hunden innan jag skar fruktsallad, rev över några drag mandel-
massa, blandade om och åt framför något förbandat tv-program.
jobbade natt i tryckeriet, jag gick på långpromenad med
hunden innan jag skar fruktsallad, rev över några drag mandel-
massa, blandade om och åt framför något förbandat tv-program.
Rutiga soffor, vårt fina vardagsrum.
Vår graciösa prinsessa till hund.
~ känns nästan som ett annat liv.
Mandelmassa äter jag sällan nu, men kardemumma har jag i det mesta.
I min bananomelett på morgonen. I kaffet. På hallonen om kvällen.
I min bananomelett på morgonen. I kaffet. På hallonen om kvällen.
Det här är en variant på bananplättar som jag
eller Siri äter nästan varje dag till mellanmål.
Här har jag valt bort blåbär och tillsatt kardemumma i smeten.
Sedan toppade jag med en supergod mandelkräm och vispad kokosgrädde.
Det går att göra bananplättar på bara banan och ägg,
men jag gillar att lägga till lite fler saker i smeten.
men jag gillar att lägga till lite fler saker i smeten.
- - - - - - -
Bananplättar
1 banan
2 ägg
0,25 tsk bakpulver
(eller bikarbonat)
3 msk mandelmjöl
(eller kokosflingor)
lite salt
lite kardemumma
(eller blåbär)
olja till stekning
Till mandelkrämen:
1 msk mandelsmör
1 msk kokosolja
0,5 msk flytande honung
1,5 msk mandelmjöl
Jag lägger alla ingredienser till plättarna i en bunke och
mixar med mixerstav. Ska det vara blåbär i rör jag i dem
efter jag mixat. Ibland tillsätter jag lite chiafrön i smeten också.
mixar med mixerstav. Ska det vara blåbär i rör jag i dem
efter jag mixat. Ibland tillsätter jag lite chiafrön i smeten också.
Sedan värmer jag min gjutjärnspanna och smälter kokosolja
innan jag steker plättarna på båda sidor på låg värme.
innan jag steker plättarna på båda sidor på låg värme.
När det är dags för mandelkräm smälter jag kokosolja så att
den blir flytande och blandar ihop med de övriga ingredienserna.
den blir flytande och blandar ihop med de övriga ingredienserna.
Servera med grädde eller kokosgrädde.
- - - -
När jag äter plättarna som mellanmål brukar jag skära ner
dem i bitar och blanda med hallon och några skivor banan.
dem i bitar och blanda med hallon och några skivor banan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar