söndag, maj 21, 2006

Om vecka 31

Barnets vikt ca 1,8 kg
Barnets längd 42 cm

Om mamman
På en del håll gör man ett extra ultraljud så här dags i graviditeten. Hur många ultraljud man gör kan variera mellan olika orter. Ibland kan det behövas extra ultraljud av speciella skäl, t.ex. om man misstänker att barnet växer för snabbt eller för långsamt.

Om barnet
Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

2 kommentarer:

Hanna sa...

coachen informerar om sin egen graviditet: v.31 hade jag gått upp 9 kg och magen mätte 27, låg i tillväxtunderkant och fick gå på extra ultraljud men allt var ok.
nu är det inte så länge kvar innan bebben kommer miss M! Tänk att redan om en och en halv månad kan ungen behaga att komma ut ( vilket jag inte hoppas! med tanke på the wedding) Har ni gjort någon beställnig på ikea än? Hoppas magfotograferingen blir fin. Kram kram kram.
ps jag räknar oxå till 22 inbjudningar!

Mari sa...

Nä, det är inte länge kvar till bebis och det känns galet overkligt. Vi har varit hos Magnus och Frida idag, och för dem är det nära - men de känns också betydligt mer redo än oss. Vi har inte beställt något från Ikea och knappt funderat heller. I dessa soldagar har det mer blivit tankar kring brobygge och blomplantering.

Jag tror att magfotograferingen blev fin. Humlan gjorde en insats värdig en fotomodell ... bildbevis kommer.