tisdag, mars 22, 2011

Mjölkvitt

Eftersom att jag numera regerar även på laktosfria produkter söker jag efter den perfekta (nåja, den mest okejiga) mjölkfria mjölken.

Hittills stannar min röst på hemmagjord mandelmjölk i raw food-anda. Och så är det ju så fint med en mjölkflaska i kylen!

3 kommentarer:

Vackra Vita Ting sa...

Vår lilla skatt har fått mjölkprotein allergi så under några veckor hade vi alla möjliga mjölkvarianter i kylen.
Hon gillar rismjölken med extra kalcium bäst.
Men mandelmjölk har vi inte provat. Hur gör man? Och flaskan piffar ju verkligen upp kylskåpet:)

Kram
Paula

Mari sa...

Hej Paula, vad besvärligt. Mjölkprotein ställer ju till det mycket mer än laktos. Nåja. Om du vill testa mandelmjölk gör du så här:

Blötlägg 2 dl sötmandel, gärna över natten i kylskåpet. Häll bort blötläggningsvattnet (på så sätt får du bort svårsmälta enzymer och den skarpa mandelsmaken så att den söta mandelsmaken kommer fram).

Mixa med 10 dl vatten (jag mixade i omgångar). Låt mixern gå en stund. Sila mjölken med en silduk, nötmjölkpåse eller nylonstrumpa.

Smaksätt eventuellt med lite vaniljpulver och eller flytande honung.

(Nötpulpan som blir över kan man spara och använda till exempelvis hemgjort müsli eller bakning.)

Kanske ett alternativ ; )

Kram!

Anonym sa...

Såg att det fanns osockrad sojamjölk på Ica, har testat och gillar den mer än den vanliga. Gött i kaffet, nåt att prova om du inte redan gjort det.
/ kram Maria