onsdag, oktober 15, 2014

Bästa blomkålen


* * *
Det börjar vara mörkt om kvällarna för att fotografera utan blixt nu. Så denna bilden är inte den vackraste jag tagit. Men - det är ju veckans laxtisdag Och jag blev väldigt nöjd med själva maten.

Laxen är inget särskilt. Färsk, stekt på skinnsidan. I slutet pressade jag över citron och ringlade lite sweet chili som fick bubbla med en stund.

Mest nöjd är jag med blomkålen. Den är annars rätt svår att få god tycker jag och väljer nästan alltid broccoli istället.

Men detta blev en favorit, både för mig och Siri.

Vitlöks- och parmesanpanerad blomkål

1 färskt blomkålshuvud
2 tsk vitlökspulver
1 dl riven parmesan
1 dl mandelmjöl
3 ägg
salt och peppar

Dela blomkålen i mindre buketter (jag bröt den helt enkelt), låt gärna bladen följa med också.

Vispa ihop tre ägg och häll över blomkålen. Rör om.

Blanda ihop vitlökspulver, parmesan och mandelmjöl samt salt och peppar. 

Häll ut blomkålen/äggen i en form och strössla över vitlöks/parmesan/mandelmjöl-blandningen och rör om.

Låt gå i ugnen på 200 grader, cirka 20 minuter. De sista sju minuterna satte jag på grill för att få lite knaper på toppen.

Gott, snabbt och härligt krispigt.

Själva idén kan man säkert applicera på andra grönsaker också.

I dag har vi haft kycklingfärsonsdag. Viktigare än så är att jag kunde hämta Siri redan vid tre. Vi åt mellanmål och drack te och jobbade vid köksbordet. Hon med läxan, jag med en text.

Så har vi börjat med ett vänskapsarmband-projekt, ätit middag, tagit ett långt bad med ansiktsmask. Vi har ätit kvällsmat, resonerat om livets viktiga, masserat varandra och påbörjat en ny bok.

En fin vardagskväll att spara i hjärtat.


Inga kommentarer: