torsdag, december 20, 2007

Lära sig skriva med datorns hjälp

Jag har varit på ett intressant och inspirerande jobb i dag. Från flera håll har jag hört talas om läraren Erica Lövgrens arbete med att lära barn läsa och skriva via datorn.

Idag har vi hälsat på i hennes tvåa för att skriva om hur de jobbar med språket.

Blir någon nyfiken har Erica en klassblogg. Läs speciellt det här fina inlägget om handSTIL.

När jag gör sådana här jobb kan jag lite låta bli att tänka på Siri. Att jag vill att hon ska få en sådan lärare, med sådana fina tankar om - och förhållningssätt till - lärande och elever.

Förskola och skola kan vara ett helvete för många barn. Det vet jag. Själv älskade jag allt vad skola och läxor hette och vill föra den känslan vidare till mitt barn. Därför blir jag så glad av att höra om alla projekt som pågår runt om i skolorna.

Hoppas hoppas att Långskataskolan anmält sitt intresse för ”att skriva sig till läsning – på datorn”.

5 kommentarer:

Anonym sa...

På backeskolan där Judith går får de skriva till läskunskaper på datorn enligt Arne Tragetons teori.8finns en massa att läsa om honom om du googlar på trageton) Super intressant tycker jag. Och enligt de lärare som jobbat både på detta sätt och traditionellt så verkar det som att det är positivt, särskillt för dem som har det lite svårt med inlärningen. För Judith har det i alla fall funkat utmärkt. Hon läser flytande och med inlevels och skriver jätte bra efter 1 termin i åk 1! Jag är stolt :)och nöjd!

Anonym sa...

När jag läser min egen text så inser jag att mamman skulle behöva jobba på stavningen lite också..haha..

Sara sa...

Roligt när bra saker och duktiga människor uppmärksammas - som våran fröken och hennes arbete med barnen. Vad kul det ska bli att läsa om det i tidningen!

Anonym sa...

Vi ser förstår också fram emot reportaget. Tack för idag, och tack för fina ord i inlägget :)

Mari sa...

Sarah, roligt att höra om Judiths glädje kring läsning och skrivning! Tycker speciellt om när du skriver att hon läser med inlevelse. Härligt!
Jag har läst en del om Tragetons tankar och finner det onekligen intressant. God jul på er.

Ja visst, Sara. Det var mycket trevligt att träffa Viktor i skolan. Han visade oss en del grejor de gjort. Tror det kommer i tidningen på självaste julafton.

Tack själv, Erica. För fina ord och generositet.