* * *
Jag har avverkat ganska många veckor av mitt
maratonprogram nu. Det här är veckan då jag för första
gången kliver över fem mil på en träningsvecka.
En längre period har det gått lite tungt, som att
benen varit trötta och sega och som att den
lilla extra orken inte funnits.
Efter att ha lyssnat på ett poddavsnitt om
konditionsidrott och kost började jag fundera
på att finjustera maten. Frågeställningen var:
Kan jag få mer resultat av samma dos träning
genom ändra lite på vad jag äter och när?
För mig går en ketogen kost eller rätt strikt lchf
superbra ihop med träning i form av korta snabba
pass med kroppsvikt, handlar och kettlebells.
Nuförtiden kan jag också springa mina pass på den typen av
mat, men jag tror att den håller mig från att känna explosivitet.
Och ibland kan jag förväxla känslan av förbränning
i kroppen med känslan av när jag äter mer medicin
för min skölkdkörtel än kroppen behöver.
Som om kroppen går på högvarv hela tiden.
I början av sommaren skrev jag i jobbet om
olika kroppstester och gjorde då en bia-mätning,
där man bland annat ser hur mycket muskler
och kroppsfett man har. Men testet visar också
hur näringen i kroppen ser ut och om man till
exempel behöver äta mer kolhydrater.
Både jag och testledaren blev förvånade då jag hade en
perfekt balans på alla värden, trots min lchf-aktiga kost.
Testresultaten till trots, det fortsatte att gå tungt i löpningen.
Och när jag skriver så menar jag inte att det behöver
gå snabbt, det är känslan jag letar efter.
Så nu har jag ändå ändrat om lite. Väljer havregryn till
frukost de dagar jag springer, som bakad chokladgröt,
äppelpajs-smoothie eller bärpaj. Supergott! Och visst känns
det skillnad när jag tränar. Det är som om jag har mer krut
i benen, mer ork och skillnaden på just känslan är jättestor,
trots att jag inte ändrat speciellt mycket.
Det är häftigt, hur man kan vrida lite på
vissa rattar och känns så stor skillnad.
Basen med mycket ägg, sallad, rena råvaror,
hälsosamma fetter, mycket vatten samt en och annan
bit mörk choklad och något glas rosé kvarstår. Men med
lite mer frukt och havregryn på pluskontot.
Nu har jag också lyxen att kunna toppa min frukost
med vildhallon från trädgården. Markus plockar in
och jag och Siri äter flera deciliter varje dag.
~ himmelriket i en skål!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar